Verleden week werden in Oostenrijk de nieuwe cijfers bekend gemaakt met betrekking tot de afgelopen winter, en de verwachtingen voor de komende winter. Daarbij bemerkte ik toch vooral twee dingen.
De hoteliers hebben een erg leuke winter 2011 – 2012 gehad, en men probeert optimistisch over te komen, maar is toch wel enigszins in paniek voor de komende winter.
Het zal niemand ontgaan zijn dat er een crisis heerst in Europa, De oorzaak laten we buiten beschouwing, maar de gevolgen niet. Gezinnen hebben minder geld te besteden, en dat merk je toch wel vooral aan het bestedingspatroon in de vakantieperiode. Daarbij gaan we met ons allen, gek genoeg, nog steeds erg graag op vakantie.
Enkele kanttekening worden er door het Oostenrijkse Toerismebureau echter wel bijgezet. Er zijn afgelopen winter weer meer toeristen gekomen, maar … vakantiegangers blijven slechts vier dagen gemiddeld. Ook de bestedingen tijdens de wintersport zijn veranderd. Geen dure hotels meer, niet uit eten, en vooral de goedkopere wintersportgebieden. Wel worden er meer vakantiehuizen en appartementen geboekt, veel meer. En dat is logisch gezien het prijsverschil!
En we zien het de komende winter ook weer gebeuren. Hotels staan leeg, en er zijn nu al bijna geen vakantiehuizen en appartementen meer beschikbaar voor de winter 2012 – 2013. En echt op z’n Nederlandse, nemen vakantiegangers lekker zoveel mogelijk van thuis mee, waar het immers “goedkoper” is. “Going Dutch” noemen de Amerikanen dat.
Goedkope Wintersport is dus de nieuwe trend!
Tips voor een goedkope wintersport
Tips voor een goedkopere wintersport zijn snel gegeven. Daarbij hoef je echt niet alles van huis mee te nemen. immers dat gewicht van al die boodschappen in de auto, zal ook weer het benzineverbruik verhogen.
Tip 1
Over dat bezineverbruik gesproken. in Oostenrijk klaagt men veel minder hard over de prijs van benzine en diesel dan in Nederland. In Oostenrijk zijn de prijzen ietwat lager, diesel rond de € 1,40 en euro 95 rond de € 1,45. Tanken in osotenrijk kan dus veel goedkoper zijn dan in Duitsland of Nederland, en zeker voor de terugreis!
Tip 2
Neem niet te veel boodschappen mee. De prijzen liggen in Oostenrijk veelal niet hoger als in Nederland, en ook Oostenrijk heeft goedkope supermarkten als Aldi (in Oostenrijk onder de naam Hofer), de Lidl, de Pennymarkt en de Norma. Supermarkten als M-Preis, Spar en Bila zijn stukken duurder. Daarbij komt nog dat veel kleine dorpjes alleen een buurtsuper hebben, die echt een stuk duurder zijn. Beter met de auto naar het eerstvolgende grote dorp voor de goedkopere supermarkten.
De meeste producten uit Nederland kan je hier gewoon kopen, zelfs Pindakaas en drop.
Tip 3
Vakantiehuisjes en appartementen zijn in de regel goedkoper als je met een grotere groep op vakantie gaat, of als het huisje wat verder van het skigebied ligt. Ga je met een kleine groep of alleen, dan zal in veel gevallen een hotel goedkoper zijn.
Wil je echt goedkoper op wintersport. Kijk dan eens naar vakantiehuizen in de kleinere dorpje rond de skigebieden, of dorpen die geen eigen skilift hebben. Enerzijds zijn de skibussen nagenoeg overal gratis en rijden ze ook van de kleine dorpjes naar de skigebieden.
Tip 4
Echt besparen kan je ook op de skipas. Kleinere, minder toeristische skigebieden zijn veel goedkoper, en minstens net zo leuk. Alhoewel het aantal kilometers piste ook lager is. Grote skigebieden hebben vaak veel kosten, en verhogen hun skipasprijzen vaak meer. De prijsstijging voor de komende winter bedraagt tussen de 2,5% oplopend tot soms wel 20% voor een meerdaagse skipas. Kijk hier dus ook naar, voordat je een wintersportvakantie boekt.
De Après Ski hoort er bij. Op de piste en in de toeristische centra alleen een stuk duurder dan naast de piste en buiten de centra.
Tip 5
Vergelijk, voordat je boekt. Er is enorm veel verschil in prijs voor hetzelfde hotel of vakantiehuis, bijverschillende reisorganisaties. Bovendien kan ter plaatse boeken heel veel geld schelen. Bellen naar een hotel of vakantiehuis dus, i.p.v. boeken in Nederland bij het reisbureau. Vergelijk ook de bijkomende kosten, de skipassen, de kosten voor de reis zoals bijvoorbeeld het autobahnvignet die je alleen nodig hebt bij het gebruik van de snelwegen. Kijk welke levensmiddelen je mee wilt nemen, of beter ter plekke kunt kopen, en naar de de supermarkten of de buurtsuper in het dorpje waar je de wintersport wilt doorbrengen.
En, … denk er aan! Winterbanden zijn in Oostenrijk verplicht. Het is veel goedkoper deze in Nederland te kopen, dan in Oostenrijk de boete te moeten betalen. De Oostenrijkse politie heeft overigens al aangegeven hier de komende winter extra op te zullen letten.
Een goedkope wintersport zal je, maar dat zal je snel genoeg merken, net zoveel plezier bieden!